Lagring er også essensielt for at en pc skal fungere som vi ønsker. Man skiller mellom permanent og midlertidig lagring. Av de permanente har man i utgangspunktet ubegrensede mugligheter, men de aller vanligste typene er hdd (Hard Disk Drive) og ssd (Solid State Drive). Midlertidig lagring er først og fremst RAM (Random Access Memory) som også kalles arbeidsminne.
Lagringsenhetene utgjør ganske enkelt PCens hukommelse. Du har langtidsminne og korttidsminne. Langtidsminne er viktig for å huske ting som skjedde for lenge siden og opparbeide seg erfaring over tid. Korttidshukommelsen hjelper til å huske på hva man holder på med der og da. PCer er avhengige av RAM for å huske på hvilke operasjoner de driver med, og lagringsdisker er veldig praktisk, så man ikke må skrive programmer på nytt hver gang man skal bruke dem.
En hdd ligner på en cd-plate som er støpt fast i cd-rommet. Informasjonen lagres som binær kode i magnetisering på plata. I en ssd lagres informasjonen med flashminne, altså i transistorer. Siden transistorer kan avleses uten å bevege på robotarmer eller snurre plater, er ssd-ene mye raskere og stillere enn hdd-ene. De tåler også kraftigere støt (ettersom robotarmene er skjøre) og tar mindre plass (fysisk). Ssd-ene er derimot teknisk avanserte og dyre å produsere, men blir stadig billigere og man regner med at ssdene vil utkonkurrere harddiskene på lang sikt.
Det å se på RAM som et lagringsmedium er litt uvanlig, ettersom arbeidsminnet har helt andre funksjoner enn permanente lagringsstasjoner. RAM jober veldig tett med prosessoren, fordi RAM sin hovedoppgave er å huske på hvilke operasjoner prosessoren skal gjøre, og hvilke resultater operasjonene ga (RAM nevnes gjennomgående for å forklare hvordan prosessoren funker i videoen).